Contact

BLOG

 ADR Adviser

partner of Dangerous Hungária Engineering Office KFTpartener of Dangerous Hungária Engineering Office KFT

Consultantă în domeniul mărfurilor periculoase

   ADR  -  RID  -  IMDG  -  ADN  - ICAO

18 august 2021

Când deschid plăcuțele ADR?

Transportatorii, respectiv in mod direct SOFERII de multe ori se confruntă cu întrebarea „trebuie să dechid plăcuțele ADR (cele portocalii) sau nu?”.

 

Cu toții dorim să ne asigurăm, că transportul se efectueză în condiții de siguranță, securitate și legalitate maximă.

Stim foarte bine că transporturile de mărfuri periculoase se controlează mai frecvent, și cu atenție deosebită la cele mai mici detalii.

 

În același timp, pe lângă faptul că amenzile sunt mari sau chiar foarte mari în unele cazuri de nerespectare a prevederilor ADR referitor la transportul mărfurilor periculoase, reprezintă o problemă identificarea unui transport care nu este considerat din punct de vedere legislativ transport ADR, dar și cazul nesemnalizării unui transport de marfă periculoase, situația din urmă reprezintă o abatare foarte gravă conform. anexei IV din Reg.(CE)1071/2009, pentru care întreprinderea sau managerul de transport poate pierde buna reputația.

 

În consecință este foarte important să stim sigur dacă trebuie sau nu deschise plăcuțele portocalii.

 

Plăcuțele NU TREBUIE deschise, dacă transportul se incadrează în limite cantitative exceptate per unitate de transport conform cap.1.1.3.6 din ADR sau formulând altfel punctajul de risc ADR să nu depășească 1000 de puncte.

 

În acest sens, excepție se poate aplica NUMAI dacă în documentul de transport se trece cantitatea mărfurilor periculaose per categorie de transport(0,1,2,3,4) și punctajul calculat per categorie de transport.

 

Altfel CHIAR dacă cantitate de marfă s-ar încadra în limite cantitative exceptate conform.1.1.3.6, DAR în documentul de transport nu sunt trecute acele inforomații care să indice cazul excepției, transportul NU se poate efectua exceptat.

 

DECI, dacă transportul este exceptat(total sau parțial) de la prevedrile ADR, NU TREBUIE deschise plăcuțele, dar în cazul în care nu avem infomații despre faptul că ar fi un transport care se încadrează în limite cantitative care poate fi exceptat, deci transportul nu poate efectuat beneficiind de excepțiile ADR atunci plăcuțele trebuie deschise.

 

Mai multe detalii după înregistrare: https://www.adradviser.ro/materiale-gratuite